een dagje op marken

Een dagje op Marken: historie, natuur en visuele belevenissen

Familie-uitjes Historie Kunst en cultuur

Marken in de gemeente Waterland is een klein schiereiland dat veel te bieden heeft. Van historische bezienswaardigheden tot prachtige natuur en unieke musea: hier vind je alles voor een onvergetelijk dagje uit als toerist in eigen land. Of je nu houdt van wandelen, cultuur snuiven of gewoon wilt genieten van de rust en de charme van een authentiek dorpje, een dagje op Marken zal je zeker verrassen.

Ontdek de pracht van een dagje op Marken met Komoot

Een van de beste manieren om Marken te verkennen is te voet. Hoewel de dijk rond het eiland niet ideaal is om op te wandelen, zijn er tal van andere mooie wandelroutes die je langs de highlights van het eiland voeren. Met de Komoot-app kun je eenvoudig een route uitstippelen die je door de smalle straatjes en langs de historische huizen van Marken leidt. Begin je wandeling in het dorp en laat je door de app naar de haven en het iconische Paard van Marken, de vuurtoren, leiden. Onderweg geeft Komoot je interessante achtergrondinformatie over de plekken die je bezoekt.

Geniet van het schilderachtige landschap en de serene sfeer terwijl je door Marken wandelt. De houten huizen, die zo typisch zijn voor dit eiland, en de vriendelijke inwoners maken je bezoek extra bijzonder. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want Marken biedt talloze fotogenieke momenten.

haven Marken

Stap terug in de tijd in de musea op Marken

Het Marker Museum

Maak je bezoek tijdens een dagje op Marken compleet met een hele leuke stop in het Marker Museum. Dit charmante museum is gevestigd in een aantal gerestaureerde vissershuisjes. Het biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van het eiland. Het museum heeft als doel om de eigenheid van Marken op een aantrekkelijke manier toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het Marker Museum leer je alles over de traditionele klederdracht van Marken. Deze werd vroeger dagelijks gedragen, en de manier waarop de inwoners door de eeuwen heen leefden en werkten. tegenwoordig kan je de klederdracht live bewonderen op speciale events als de ijsdag en tijdens Kongsdag.De rijke collectie van het museum omvat originele kledingstukken, gereedschappen en voorwerpen uit het dagelijks leven van de vroegere bewoners. Door de verhalen en objecten krijg je een levendig beeld van hoe het leven op Marken er in vroegere tijden uitzag.

Het Klompenmuseum

Na je wandeling is ook een bezoek aan het Klompenmuseum zeker de moeite waard. Het ligt direct bij de Parkeerplaats dus is een mooie afsluiting van je trip. Hier krijg je een fascinerend inzicht in een van Nederlands meest iconische producten: de klomp. Het museum is gevestigd in een oude, authentieke klompenmakerij en je kunt hier met eigen ogen zien hoe klompen op traditionele wijze worden gemaakt. De geur van hout, het geluid van snijdend gereedschap en de verhalen van de klompenmakers brengen het verleden tot leven. helaas is de Museumkaart hiervoor niet geldig…

In het museum vind je niet alleen oude en moderne klompen, maar ook bijzondere exemplaren uit verschillende delen van de wereld. Het is een leuke en leerzame activiteit voor jong en oud. Bovendien kun je in het museumwinkeltje een paar klompen kopen als souvenir, of een ander authentiek aandenken aan je dagje Marken. Een paar Amerikanen lieten er zelf een speciale USA klomp maken als herinnering met ingebrande teksten.

Herdenken bij oorlogsmonumenten

Tijdens een wandeling door de straatjes van Marken zul je waarschijnlijk ook de twee oorlogsmonumenten tegenkomen. Het ene monument herdenkt de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet terugkeerden naar huis. Het andere is ter ere van de Britse bommenwerperbemanning die in 1943 neerstortte in het IJsselmeer. Verder is er een monument dat de watersnoodramp van 1916 herdenkt. Bij het betreden van de haven valt meteen een monument op, waarbij figuren hun armen naar de hemel heffen. Dit biedt velen een moment van bezinning, vooral omdat het prachtige Marken nog steeds onder zeeniveau ligt.

Geniet van lokale smaken in de haven

Na een ochtend vol culturele ontdekkingen, is het tijd om jezelf te trakteren op iets lekkers. De haven van Marken is de perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van de lokale keuken. Of je nu kiest voor een verse haring, kibbeling of een andere visdelicatesse. De restaurants en kraampjes in de haven van marken serveren alles wat je nodig hebt om je energie weer op peil te brengen. En dat alles met een prachtig uitzicht op het Markermeer!

steegjes op Marken

Bezoek het nieuwe gemaal De Poel richting Monnickendam: kort maar indrukwekkend

Als je naar Marken rijdt vanaf Monnickendam, per fiets of de auto, is een korte stop bij het nieuwe gemaal De Poel een aanrader. Het spiksplinternieuwe gemaal Monnickendam biedt een interessant inkijkje in het waterbeheer. En wel van het vaste achterland van Marken. Het nieuwe gemaal speelt een cruciale rol in het beschermen van het Waterland tegen overstromingen en staat symbool voor de voortdurende strijd tegen het water.

Bij het gemaal vind je een informatiebord met een prachtig gedicht. Het beschrijft poëtisch de functie en relatie met de omgeving en het water. Dit gedicht, geschreven door een lokale dichteres Hennie Pen-Dijkema (what’s in a name) via een uitgeschreven wedstrijd, verwoordt op de eeuwige strijd en samenwerking met het water die het eiland heeft gevormd. Een kort bezoek aan dit gemaal, op de heen- of terugweg naar Marken, geeft je nog zo nog meer inzicht in de unieke geschiedenis van het eiland en haar omgeving. Laat het malen!

Praktische tips voor een zorgeloos dagje op Marken

Marken is eenvoudig bereikbaar per auto of boot vanuit Volendam. Parkeren kan betaald aan de rand van het dorp, waarna je te voet verder kunt gaan. Draag comfortabele schoenen en neem een goede camera mee om de vele mooie plekken vast te leggen. Plan je bezoek aan het Marker Museum en het nieuwe gemaal, zodat je niets mist van dit bijzondere eiland.

Of je nu komt voor de historie, de cultuur of de prachtige natuur, Marken biedt alles voor een heerlijk dagje uit. Ook als familie-uitje! Ontdek het zelf en laat je verrassen door de unieke sfeer en charme van dit bijzondere schiereiland. Veel plezier!

Foto’s in een dagje op Marken: Privébezit m.u.v. foto vuurtoren Paard van Marken: door Enrique Oropeza via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *